Bulgarske spesialiteter
I Bulgaria kan du nyte mat inspirert av både europeiske og asiatiske smaker. Prøv kjøtt- og grønnsakstuingen kavarma eller de avlange kjøttbollene kebabtje. Andre deilige bulgarske spesialiteter er shopska salat og den spinatfylte butterdeigen banitsa.
Lukanka
Lukanka er en svinepølse med baconsmak og lages i flere forskjellige varianter som lufttørkes i fem til seks dager. Pølsene serveres deretter skåret i skiver.
Shopska
Shopska salat er en forfriskende bulgarsk spesialitet som er en stift på hver meny. Salaten består av agurk, tomat og løk med et lag revet ost laget av kumelk på toppen. Fargene på salaten gjenspeiler landets flagg – hvitt, grønt og rødt.
Banitsa
Banitsa-bakverk spises vanligvis ved spesielle anledninger, men kan selvfølgelig spises når som helst. Prøv gjerne Banitsa med spinat eller fylt med den bulgarske osten Sirene.
Kebab og kjøttkake
For de som liker å prøve lokale kjøttretter er kebab eller kjøttboller noe å bestille. Kebabtjeta ser ut som avlange kjøttboller og kjøttboller ligner på svensk pannbiffar. Begge rettene tilberedes vanligvis med en smakfull saueost.
Tarator
Tarator er en forfriskende suppe laget av yoghurt, agurk, krydder, hvitløk og valnøtter, og servert kald. Suppen er frisk og avkjølende – et tips er å bestille den på de varme sommerdagene.
Kavarma
Kavarma er en lapskaus laget med kylling eller svinekjøtt og grønnsaker, og serveres vanligvis i en keramisk gryte. Kavarma er en av landets nasjonalretter og en opplevelse for både øye og gane.
Søte bakverk og iskrem i løsvekt
Baklava er den tradisjonelle bulgarske desserten som består av butterdeig, valnøtter, smør og sirup. En fantastisk søt og god avslutning på måltidet. Benytt også anledningen til å prøve iskrem i løsvekt! Isen er av høy kvalitet og kommer i mange gode smaker. Velg hvilke du vil smake og betal deretter pr hekto. Yoghurt-isen og sjokoladeisen, som har biter av Ferrero Rocher, er to store favoritter.
Lokal vin...
Bulgaria er en av verdens ledende vinprodusenter, og konkurrerer med de spanske og franske vinene både når det gjelder smak og kvalitet. Et av de største vindistriktene er Pomorie-regionen, hvor blant annet Sunny Beach ligger. Ønsker du å få et innblikk i hvordan de er produsert, kan du besøke et lokalt destilleri eller vingård. Benytt anledningen til å kjøpe med deg noen flasker hjem – det er mye å velge mellom, både rødt og hvitt i ulike prisklasser.
Bulgarsk snaps
Rakia er navnet på den velkjente bulgarske snapsen som hovedsakelig drikkes til forretten. Ofte er den laget av plommer, men den kan også lages av epler, druer eller annen frukt.
... og øl
Ingenting slukker tørsten bedre etter en fin dag på stranden enn en kald øl. Det er mange forskjellige innenlandske øl å velge mellom, og hver større landsby eller by har vanligvis sitt eget ølmerke. Vanlige varianter er Burgasko fra Burgas, Kamenitza fra Plovdiv og Zagorka fra Stara Zagora.
Tips & inspirasjon
Se alle våre reisetips til Bulgaria. Finn og bestill en reise til Bulgaria eller meld deg på vårt nyhetsbrev.