Kreta
Maten på Kreta
- som du må prøve i ferien!
Kretenerne er kjent for sin gjestfrihet og sin gode mat. Gå opp til fjells, finn en koselig taverna og bestill flere småretter å dele. Rettene kommer på bordet etterhvert som de er klare. En fin måte å sosialisere på!
Noen av våre absolutte favoritter blant de kretiske spesialitetene er:
saganaki – stekt ost
stifado – kjøttgryte med godt krydder
tzatziki – yoghurt, agurk og hvitløk
dolmadakia – vinblader fylt med ris
tiro sirisser – frityrstekte ostekroketter
En uventet deilig smaksopplevelse er den enkle forretten dakos (paximadia). Retten består av tørket brød, knust tomat og den kretiske mizitra-osten. Dakos kan bestilles overalt og er en tradisjonell rett som ikke må mangle på et mezebord.
Les mer om den sunne maten på Kreta
Olivenolje og urter tilfører smak
Den greske ferskpressede olivenoljen er verdenskjent for sin gode smak. Oljen brukes i nesten all matlaging, men også i stedet for smør på brød. Det er deilig i all sin enkelhet, å dyppe stykker lyst brød i olivenolje og deretter krydre med salt og pepper.
Urter og krydder er mye brukt i gresk matlaging. Oregano, timian, rosmarin og basilikum er blant de vanligste. Til te brukes hovedsakelig malotira – en urt som vokser i tørre fjellstrøk, og kamille som sies å ha en betennelsesdempende effekt.
Gresk hurtigmat
Den greske ekvivalenten til våre pølse- og hamburgerbarer er Souvlaki-barene. Her serveres grillspyd med eller uten pita og gyros (det vi kaller kebab). Blir du sulten under handleturen eller gåturen, kan du for bare noen få euro sette sammen din helt egen crêpe med ingrediensene du liker. Ønsker du en søt variant anbefaler vi en med nutella og jordbær!
Kretiske søtsaker
Søte og velsmakende er de små kretiske paiene, Lichnarakia. Et sprøtt paiskall er fylt med mizitra ost blandet med egg og honning og pyntet med kanel og sesamfrø. Paiene kan kjøpes på de fleste bakerier og passer perfekt til ettermiddagskaffen. Lokoumades er en annen søt kretisk spesialitet. De smultringlignende godsakene er frityrstekte melboller som spises lune med sirup eller iskrem. Nam!
Yemista
Grekerne er dyktige på både fisk og kjøtt, men prøver også vegetarrettene. Det er mange og de er både smakfulle og nyttige! På Kreta er ulike typer grønnsaker fylt med ris, løk og friske urter. De er ovnsstekte og toppet med litt smeltet ost. Retten heter yemista og kan spises både som en frittstående rett eller som tilbehør til kjøtt eller fisk.
Det greske kjøkkenet
Er du interessert i gresk mat og middelhavsmat og kan du lese mer om området under Apollos reisetips "Gresk cuisine". Her finner du blant annet oppskrifter og artikler om noen av Hellas og Middelhavets mest elskede retter!
Lokale drinker
Er du interessert i vin, benytt anledningen og ta en tur opp til Peza, Kretas største vinproduserende område. Her blir du møtt av vakker, frodig natur og tradisjonelle vingårder som er åpne for besøkende. I august høstes druene, og da er det en ekstra stor opplevelse å komme hit. Smak deg gjennom sortimentet eller kjøp noe direkte fra gårdslageret. Vinmarkene har både lokale druesorter som Kotsifali samt internasjonale varianter som Merlot. Peza ligger omtrent 2,5 mil sør for Heraklion.
En gitt feriedrink i Hellas er iskaffe - frappé. Nå for tiden finnes den i alle mulige varianter, som cappuccino freddo. Prøv også den smakfulle tradisjonelle greske kaffen laget i en spesiell kjele og servert i små kopper. Raki er Kretas nasjonaldrikk og drikkes best etter en god middag for å fordøye maten. Det er veldig sterkt, men ifølge kretenerne selv er det andre glasset det beste!
Populære feriesteder - Kreta
Platanias
Hellas, Kreta, Platanias
Les mer
Hersonissos, Stalis & Malia
Hellas, Kreta, Hersonissos, Stalis & Malia
Les mer
Rethymnon by
Hellas, Kreta, Rethymnon by
Les mer
Agii Apostoli
Hellas, Kreta, Agii Apostoli
Les mer
Tips og inspirasjon
Se alle våre reisetips til Malta. Finn og bestill en reise til Malta eller abonnér på vårt nyhetsbrev.