Smaken av Bali
- rettene du ikke kan gå glipp av!
Hva slags mat spiser du på Bali? Smakene på Bali er preget av ferske grønnsaker, kjøtt og fisk. Maten tilberedes med urter og krydder, gjerne sammen med ris og kokos. Matkulturen har oppstått fra hinduistiske tradisjoner med påvirkning fra Kina og India.
Finn og bestill drømmereisen din til Bali
På Bali er mat en stor del av opplevelsen. Balis restauranter og kafeer er rimelige og morsomme å prøve. Mange matlagingskurs tilbys, og du kan oppdage alle smakene på øya på nattmarkeder og i lokale warungs (enkle restauranter). Noen av de mest kjente rettene er satay, nasi goreng og gado gado.
Sate
Sate eller satay er grillspyd hvor kjøttet er marinert i søt soyasaus og grillet over ekstremt varme kull for å få frem de røykfylte og saftige smakene.
Nasi Goreng
En risrett som kan varieres i det uendelige. Nasi goreng serveres vanligvis med egg, kylling eller reker, men kan også ofte lages vegetarisk med for eksempel tempeh.
Gado-gado
En blanding av kokte grønnsaker. Den serveres ofte med stekt tofu og hardkokt egg. Blandingen er toppet med en kremet peanøttdressing.
Velkommen til fruktparadiset
Den mest eksotiske frukten å prøve når du besøker Sørøst-Asia er selvfølgelig den beryktede durian-frukten. Durian er elsket og hatet for sin svært uvanlige smak og sterke aroma. Er du glad i blåmuggost eller andre delikatesser med sterk lukt, må du tørre å prøve. Ellers er det massevis av andre eksotiske frukter å botanisere blant. Noe så kjent som bananen kommer i flere forskjellige varianter, farger, former og størrelser. Sett tennene ned i en perfekt solmoden og myk mango eller prøv lokale frukter som mangostan, vanneple, litchi og rambutan. Denne hårete lille frukten kalles rambutan fordi "rambut" betyr "hår" på indonesisk. Benytt anledningen til å nyte alle de deilige fruktene som vokser på Bali og selges på markeder over hele øya.
Vegetarmat på Bali
Bali er en vegetarians drøm. Selv om Indonesia er et land som lager mye mat med kjøtt og fisk, finnes det massevis av fantasifull vegetarmat med grønnsaker, tempeh eller tofu. I turisttette områder som Kuta er det vanlig å komme over smakfulle retter som nasi goreng eller gado-gado i vegetarisk versjon. Hvis du virkelig vil prøve unike retter og kose deg med det vegetariske utvalget på øya, ta turen et stykke nordover. Stille og alternativ Canggu ligger bare 30 minutter nord for Kuta og har flere vegetariske og veganske spisesteder. Du kan også ta en utflukt til Balis åndelige og kulturelle sete - Ubud. Her kan du finne raw food, veganske desserter og mange steder som tilbereder retter med ferske, lokale råvarer uten dyr. Hvis du reiser i oktober, sørg for å besøke Ubud Vegan Festival som arrangeres årlig i begynnelsen av måneden.
Matlagingskurs på Bali
Etter å ha spist god indonesisk mat mens du er på ferie, vil du garantert ønske at du kunne ta den med deg hjem. En løsning er å ta et kokkekurs på stedet. I tillegg til å være en morsom måte å tilbringe tid med dine kjære, får du oppdage og lære den balinesiske matkulturen i dybden. Kanskje dette er den beste suveniren å ta med hjem.
Tips & inspirasjon
Se alle våre reisetips til Malta. Finn og bestill en reise til Malta eller abonnér på vårt nyhetsbrev.