portugisiske spesialiteter
På Algarvekysten er det mye deilig mat og spennende delikatesser å prøve. Maten i det portugisiske kjøkken har ofte lange tradisjoner og er basert på lokalproduserte råvarer og råvarer. Her blandes europeiske smaker med aromaer og krydder fra Nord-Afrika og Midtøsten. Fisk og skalldyr er hovedingrediensen i mange av de tradisjonelle rettene.
Nasjonalretten Bacalhau
Nasjonalretten i Portugal heter Balcalhau og er laget av torsk, som er en type saltet og tørket torsk. Retten sies å tilberedes på mange forskjellige måter, men uansett er det en svært smakfull rett som du absolutt må prøve når du besøker Algarvekysten.
Cataplana
Cataplana er en lapskaus laget av en blanding av fisk og skalldyr. Den kan inneholde blant annet hvit fisk, reker, blåskjell, blekksprut og krabbe. Noen varianter inneholder også kjøtt eller pølse. Tradisjonelt består krydderet av hvitløk, persille og koriander, men de fleste restauranter har sin egen versjon, så prøv det! Stuingen serveres vanligvis med ris, eller med et stykke brød.
Caldo Verde
En vanlig tradisjonell rett i Portugal er Caldo Verde. Det er en suppe med løk, poteter, grønnkål og oppskåret svinepølse. Denne suppen finner du ved alle festligheter, spesielt når skytshelgenene til alle landsbyene skal feires. Suppen serveres ofte med hvitløksbrød og den lokale saueosten Demma Serra.
Feijoada
Feijoada
Feijoada er en populær gryterett laget med svinekjøtt, biff og bønner. Denne retten spises i flere andre land i verden, inkludert Brasil. Der sies denne retten å være en av nasjonalrettene, selv om den opprinnelig kommer fra Portugal.
Cozido à Portuguesa
En annen god gryterett er Cozido à Portuguesa som lages med kokt biff, kylling, pølse og grønnsaker som poteter, gulrøtter, neper og bønner.
Sardiner assadas
Denne enkle, men smakfulle retten består av kullgrillede sardiner, som er populært under sommerfestivaler og ulike festlige begivenheter i Portugal.
Alheira
Alheira, en type svinepølse, er en klassisk og historisk rett. Den ble oppfunnet av jødene i 1497 da de fikk et valg om enten å konvertere til kristendommen eller bli utvist fra landet. Mange lot som de konverterte for å bli, men praktiserte sin tro i det skjulte. For å se mindre mistenkelig ut, laget de svinepølsen Alheira, så lokalbefolkningen skulle tro at de hadde konvertert. I dag finnes det flere varianter av pølsen, den kan lages av ulike typer kjøtt som and, kalv, kylling, kanin eller vaktel. Det er vanligvis krydret med hvitløk. Den mest populære retten med pølse heter Alheira de Mirandela, stekt pølse med pommes frites, salat og et stekt egg.
Den klassiske retten Alheira
Portugisiske søtsaker
Ovos mol del Aveiro - Eggeplommekrem i en snegleformet kjeks.
Arroz doce - Rispudding med sitron drysset med kanel.
Pasteis de Nata - Eggekrem, noen ganger drysset med kanel.
Bolo de bolacha – Historisk kake laget med Mariekex, kaffe og smørkrem.
Sonhos de abóbora - Smultringer laget av gresskar, navnet betyr "gresskardrømmer" på portugisisk.
Leite crème – portugisisk Crème Brûlée.
Pudim flan – Karamellpudding smaksatt med te.
Toucinho do céu – Ligner veldig på flan, men laget kun med eggeplommer, sukker og vann i stedet for hele egg og melk og/eller fløte.
Lokal vin
Portugal er en av de største vinprodusentene i verden og vin er en stor del av matopplevelsen her. Algarvekysten er det største området for vinproduksjon i landet og vin har blitt produsert her i over 3000 år. Portvinen som produseres her er spesielt kjent. Hvorfor ikke benytte anledningen til å besøke en vingård og smake på noen forskjellige viner i ferien?
Tips & inspirasjon
Se alle våre reisetips til Albania. Finn og bestill en reise til Albania eller abonnér på vårt nyhetsbrev.