Madeira
Maten på Madeira
Madeira har virkelig alle forutsetninger for en velsmakende ferie. Velg blant havets delikatesser og lokale spesialiteter som espada (sverdfisk), espetada (biffspyd) og prego (bladbiffburger). Vi guider deg gjerne til de beste restaurantene.
Finn og bestill reisen din til Madeira
Nasjonalretten på Madeira
Ikke gå glipp av å bestille den berømte espada-fisken i løpet av ferien! Denne ganske sjeldne og svært smakfulle dyphavsfisken er en spesialitet her på Madeira og serveres på de fleste restauranter. Espada kan tilberedes på flere forskjellige måter, men en veldig smakfull og tradisjonell versjon er espada tilberedt med banan. Det er like mange måter å tilberede espada på som det er kokker. Anbefales på det sterkeste. Benytt også anledningen til å prøve den deilige grillede ferske tunfisken Bife de Atum a Madeirense - en annen Madeira-spesialitet.
En rett med spyd
En annen spesialitet her på øya er espetadan. Det er en type spyd som består av biff i terninger krydret med hvitløk, knuste laurbærblader og grovt salt og deretter grillet over åpen ild. Espetada serveres fra høye stativer som settes på bordet. Den beste espetadaen finnes vanligvis i de tradisjonelle espetadarestaurantene utenfor byen. Til dessert kan kanskje honningkaken Bolo de Mel krydret med kanel være noe?
Prego
Prego er en helstekt biff som serveres mellom skiver av søtpotetbrødet Bolo de Caco. Prego er tilgjengelig på de fleste restauranter og vanligvis også i enkle små barer. Bestiller du en prego spesial får du også ost, skinke, tomat, salat og speilegg.
Madeira vin
Madeiravinen har utvilsomt satt øya på kartet. Det er en sterkvin som oftest brukes som aperitiff eller dessertvin og finnes i fire forskjellige hovedtyper: malvasia (søt), bual (halvsøt), verdelho (halvtørr) og sercial (tørr). Du kan smake på de forskjellige variantene på en av de veletablerte vingårdene Oliveiras, Borges eller Blandy's.
Madeiravin er deilig og varer lenge – den skiller seg også ut blant alle verdens sterke viner av flere grunner, blant annet at den også egner seg til matlaging.
Prego er både billig og bra
Poncha
Den lokale drikkeponchaen er veldig populær blant madeiraere og turister. Poncha er laget med aguardente, en type rom, blandet med ferskpresset sitronsaft og flytende honning. Drikken sies å være effektiv mot alt fra forkjølelse til kjærlighetsproblemer... Poncha kommer opprinnelig fra fiskerlandsbyen Câmara de Lobos men serveres i dag i flere forskjellige varianter på barer rundt om på øya.
Matfestival i Machico
Hvis du drar til Madeira om sommeren, kan du delta på matfestivalen i byen Machico. De gastronomiske dagene arrangeres vanligvis i juli/august og byr på smaksprøver av ulike portugisiske spesialiteter etterfulgt av en drinkfestival.
Frukten av Madeira
Madeira er fullt av fruktfarmer, alt fra fersken, ananas og fiken til avokado, papaya, mango og små bananer. De små bananene er søte og smakfulle, men for små til å oppfylle «EU-standarden» – derfor eksporteres ikke bananene lenger til andre land. Så benytt anledningen til å knaske på de små godbitene mens du er her!
Tips & inspirasjon
Se alle våre reisetips til Malta. Finn og bestill en reise til Malta eller abonnér på vårt nyhetsbrev.