Gran Canaria
Kanariske spesialiteter
Nyt kanariske spesialiteter på ferien. Det er mye å velge mellom, fra sterk kaffe til grillet blekksprut. Øya Gran Canaria har noe for enhver smak - her er en guide for ganen.
Spansk tapas
Tapas er en del av Spanias matkultur og består av små, deilige retter. Tapas kan spises både som forrett og som hovedrett: det kommer veldig an på hvor mange du bestiller. Her er en liten liste over retter du bør se etter på tapasmenyen:
Jamón Serrano. Lufttørket skinke fra Nord-Spania. Etter et år med henging er skinken klar til å nytes - en kjempegod delikatesse. Går du inn på en tapasbar, vil du ofte se skinken henge fra en krok i taket.
Cordero. Skal du bestille lam i Spania, heter det «cordero» og tilberedes på en slik måte at det blir til gastronomisk fyrverkeri.
Gambas al ajillo er reker stekt i olje sammen med mye hvitløk og en skvett sherry eller konjakk. En strålende gastronomisk opplevelse!
Tortilla er den velkjente spanske omeletten som kommer i en rekke varianter, men vanligvis med poteter som hovedingrediens. Ønsker du en vanlig eggomelett, bestill en «tortilla francesa».
Pimientos de padrón. Små stekt grønn paprika med salt.
Papas arrugadas con mojo. Små nypoteter med varm hvitløkssaus.
Paella
De fleste forbinder paella med det originale og ekte spanske kjøkkenet. Paella er en risrett som vanligvis serveres direkte fra en stor jernpanne og finnes i flere forskjellige varianter. Paellaen kan bestå av kjøtt og kylling, men også fisk og skalldyr samt safran og grønnsaker. En fryd for både øyet og ganen!
Sangria
Det finnes egentlig ingen generell oppskrift på den spanske nasjonaldrikken sangría, men alle restauranter har sin helt egen, hemmelige oppskrift. Men sangriaen skal inneholde rødvin, konjakk, mineralvann, sitron, is og sukker. Drikken er ekstremt populær, også på Gran Canaria!
Tropisk
Lyst på en kald kanarisk øl? Gran Canarias stolthet, sitt eget og mest berusede lokale øl, kalles Tropical. Tenerifes motstykke Dorada finnes også på Gran Canaria.
Roma
I Arucas, nordøst på Gran Canaria, ikke langt fra Las Palmas, ligger romfabrikken Arehucas, som ble grunnlagt i 1884. Besøk kjelleren, smak på rom og se alle autografene som prominente personer har lagt igjen på eikefatene gjennom årene.
Lyst på kaffe?
Den spanske cortadoen er et hett tips. Det er spanjolenes egen favorittkaffe, omtrent som en espresso med en skvett melk i – ekstremt deilig! Café sólo er en liten kopp svart kaffe. Café con leche består av halvparten melk og halvparten kaffe. Og til slutt kaféfilter er vanlig brygget kaffe.
Vel fremme på Kanariøyene bør du også prøve en café con leche condensada til maten – en enkel eller dobbel espresso skjenket i et lite glass, hvor bunnen er fylt med kondensert melk (så søt, smøraktig og kremet i konsistensen og smak). Nyte!
Mer kanarisk mat
Potaje canario er en solid kjøtt- og grønnsakssuppe som ofte inneholder spaghetti, kål, erter, gulrøtter og ulike kjøttstykker. Et spennende kulinarisk eventyr som får plass i en suppetallerken!
Gofio er en annen kjent kanarisk særegenhet. Det er stekt og grovmalt mais-, bygg- eller hvetemel som brukes på en mengde forskjellige måter. For eksempel drysset over en banan, som frokostblanding sammen med melk, til kveldsmåltidet blandet i suppe eller som rent tilbehør og supplement i maten.
"Gamle klær" smaker veldig godt! Ropa vieja betyr gamle klær, og er en usedvanlig deilig spansk gryterett og en ekte kulinarisk salto. Retten tilberedes av kjøtt, kikerter, paprika, løk, stekte poteter og en skvett vin. Kanariøyene spiser tradisjonelt ropa vieja hver søndag.
Chopitos, calamares, pulpo frito ... Kjært barn har mange navn. Og Kanariøyene er blekksprutens lovede rike. Her kan du prøve omtrent alle de forskjellige variantene av blekksprut som finnes. Glem tidligere erfaringer med seig, frityrstekt calamari. Dette er noe helt annet.
Tips & inspirasjon
Se alle våre reisetips til Thailand. Finn og bestill en reise til Thailand eller abonnér på vårt nyhetsbrev.